Ενεργή Συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Greek Diaspora Fellowship Program

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Ενεργή Συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Greek Diaspora Fellowship Program

  Το Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι ένα από τα 11 Ελληνικά Πανεπιστήμια, που επιλέχθηκαν από το Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) στον 3ο κύκλο για να φιλοξενήσουν καταξιωμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ώστε να διδάξουν, να συνεργαστούν με φοιτητές, να παράξουν ερευνητικό έργο και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την πνευματική κινητικότητα και την αντιστροφή του φαινομένου brain drain.

  Μεταξύ των 35 ερευνητικών προγραμμάτων που επιλέχθηκαν στον 3ο κύκλο του GDFP, συνολικά τρία πρoγράμματα θα υλοποιηθούν στο Πολυτεχνείο Κρήτης εντός του έτους 2020, ένα στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος και δύο στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με τα στοιχεία που ακολουθούν.

  GDFP Host: Καθ. Νικόλαος Καλογεράκης, Σχολή ΜΗΠΕΡ, Eργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας
  Project: Collaborative Research to Advance Deep-Sea Biosurfactant-Assisted Bioremediation and Mentoring of Graduate Students and Junior Researchers
  Οι βιοεπιφανειοδραστικές ενώσεις (biosurfactants) - φυσικώς παραγόμενα μόρια με αμφίφιλο χαρακτήρα (υδρόφιλο και υδρόφοβο), μπορούν να παραχθούν με τη χρήση μικροβίων που αποδομούν το πετρέλαιο – αποτελούν μια υποσχόμενη λύση για την αντικατάσταση των συνθετικών, και συχνά τοξικών, επιφανειοδραστικών ουσιών που εφαρμόζονται για τη διασπορά και τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η μελέτη της ικανότητάς τους να διασπείρουν πετρέλαιο σε υδατικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερα για την Ελλάδα σε συνθήκες μεγάλου βάθους όπου η πίεση είναι πολύ υψηλή (>100 bar). Στο προτεινόμενο σχέδιο σκοπεύουμε να μελετήσουμε την επίδραση των βιοτασιενεργών ουσιών στην αποδόμηση του αργού πετρελαίου υπό συνθήκες υψηλής πιέσης. Η συνεισφορά του Καθηγητή Αλεξανδρίδη εστιάζεται στα διεπιφανειακά φαινόμενα που εμφανίζονται μεταξύ τασιενεργών και σταγονιδίων ελαίου που σχετίζονται με τη αποτελεσματικότα της διασποράς. Το εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας (BEEB), με επικεφαλής τον Καθ. Νικόλαο Καλογεράκη, μελετά την παραγωγή και χρήση βιοεπιφανειοδραστικών ουσιών σε διαρροές υδρογονανθράκων υπό υψηλή πίεση με χρηματοδότηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για το Έργο «DEEPSEA - Bioremediation of Hydrocarbon Releases in Deep Sea» με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Δρ. Ελευθερία Αντωνίου.

  GDFP Host: Καθ. Μάρκος Παπαγεωργίου, Σχολή ΜΠΔ, Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης
  Project: Collaborative Research and Graduate Student Mentoring in Sustainable Multimodal Traffic Control with Automated Vehicles
  Η συνεργασία περιλαμβάνει έρευνα σχετική με την διαχείριση αστικών συστημάτων μεταφορών υπό την επίδραση συνδεδεμένων και αυτόματων οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η υποτροφία αυτή θα στηρίξει το σχεδιασμό συστημάτων πραγματικού χρόνου για την διαχείριση της κυκλοφορίας σε μεγάλα αστικά δίκτυα, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύρος κριτηρίων βελτιστοποίησης με στόχο τη βιωσιμότητα συγκοινωνιακών δικτύων. Η παρουσία συνδεδεμένων και αυτόματων οχημάτων, όπως επίσης και άλλων μεταφορικών μέσων και πεζών, αποτελούν πρόκληση για το σχεδιασμό ενός δυναμικού συστήματος σηματοδότησης. Μέρος της επίσκεψης της Δρ. Χριστόφα θα περιλαμβάνει συνεργασία και καθοδήγηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών σε αντίστοιχα ερευνητικά θέματα.


  GDFP Host: Καθ. Γεώργιος Σταυρουλάκης, Σχολή ΜΠΔ, Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης
  Project: Collaborative Research and Postgraduate Student Mentoring in the Field of Graphene-Reinforced Nanocomposite Materials‚ Design and Optimization‚ enhanced with Shunted Piezoelectric Components‚ using Functionally-Graded Concepts and Innovative Optimization Techniques
  Η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη και στο βέλτιστο σχεδιασμό λειτουργικώς σχεδιασμένων νανοσυνθέτων υλικών με ενίσχυση γραφενίου. Το ενδιαφέρον για τη μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων του γραφενίου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Novoselow και τους συνεργάτες του το 2004 σχετικά με την παρασκευή και την απομόνωση του υλικού. Το γραφένιο έχει ιδιάζουσες μηχανικές, ηλεκτρικές, οπτικές και θερμικές ιδιότητες. Η χρήση του μπορεί να βοηθήσει στην βιώσιμη ανάπτυξη (ανεμογεννήτριες, κελύφη φωτοβολταϊκών), την εμβιομηχανική, την αεροδιαστημική και την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού (σκυρόδεμα με ενίσχυση γραφενίου). Ενώ υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα σχετιζόμενα με την συμπεριφορά των μελετούμενων συνθέτων σε στατικά και δυναμικά φορτία. Το πρόγραμμα συνδέεται με επέκταση υπάρχουσας ερευνητικής συνεργασίας με την ομάδα του Καθ. Γ. Ε. Σταυρουλάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, της Καθ. Γ. Φουτσιτζή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του επισκέπτη σε θέματα ευφυών συνθέτων υλικών. Η κύρια ιδέα επικεντρώνεται στη μελέτη της δομικής απόκρισης, του βέλτιστου σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, σε νανοσύνθετα υλικά, με έμφαση σε εκείνα που περιέχουν ενίσχυση γραφενίου. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν υλικά και κατασκευές με σταδιακή στοχευμένη αυξομείωση των υλικών ενίσχυσης, για παράδειγμα σε πλάκες κατά την κατεύθυνση του πάχους, αλλά και στην επιφάνεια της κατασκευής.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή