Το Eυρ. Συμβουλίο Έρευνας στηρίζει το παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Το Eυρ. Συμβουλίο Έρευνας στηρίζει το παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα

  Μια πρωτοποριακή ερευνητική υποδομή, μοναδική στη ΝΑ Ευρώπη, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στο νησί των Αντικυθήρων. Πρόκειται για το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ) που έχει δημιουργήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), με στόχο να αποτελέσει κεντρικό σταθμό αναφοράς για την παρακολούθηση κλιματικών και γεωφυσικών παραμέτρων υποβάθρου. Τις πρώτες δράσεις και μετρήσεις του Παρατηρητηρίου χρηματοδοτεί ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας - European Research Council (ERC), στο πλαίσιο ερευνητικού έργου που επικεντρώνεται στη μελέτη της μεταφοράς σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

  Το νησί των Αντικυθήρων θεωρείται, κατόπιν μελέτης του ΕΑΑ, ως ιδανικός τόπος συλλογής κλιματικών και γεωφυσικών δεδομένων λόγω της ελάχιστης ρύπανσης, της μικρής ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της εγγύτητας του στο ελληνικό τόξο. Χάρη στην γεωγραφική τοποθεσία του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι των αέριων μαζών που προέρχονται από την έρημο Σαχάρα, το ηφαίστειο της Αίτνας και σημαντικές μεγαλουπόλεις της Μεσογείου, το παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μια πρώτης τάξεως ερευνητική υποδομή, κατά τα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

  Σήμερα το ΠΑΓΓΑΙΑ  διαθέτει εξελιγμένο επιστημονικό εξοπλισμό για την παρακολούθηση και καταγραφή κλιματικών παραμέτρων και ακραίων καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο του έργου D-TECT του ERC είναι η μελέτη του κύκλου ζωής των πολύ μεγάλων σωματιδίων της ερημικής σκόνης, θέμα που απασχολεί έντονα την ερευνητική κοινότητα. Οι ερευνητές πραγματοποιούν πειράματα με το νέο σύστημα lidar πολωσιμετρίας (το αποκαλούμενο Wall-E) για τον εντοπισμό και τον προσδιορισμό του προσανατολισμού των σωματιδίων σκόνης. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στο EΑΑ για να βοηθήσουν στη θεωρητική κατανόηση και την προσομοίωση του αινιγματικού κύκλου ζωής της σκόνης.

  Επιπλέον, το ΠΑΓΓΑΙΑ καταγράφει ατμοσφαιρικές παραμέτρους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα του αέρα και τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες διαθέτει σε πραγματικό χρόνο στο ελληνικό κράτος, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα, με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση των κλιματικών προβολών σε περιφερειακή κλίμακα, στον αποτελεσματικό μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή