Εορτασμός των 30 χρόνων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus

 • Εκπαίδευση
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Εορτασμός των 30 χρόνων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus

  Τα 30 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος ERASMUS και ουσιαστικής συμμετοχής σε αυτό της πανεπιστημιακής κοινότητας γιορτάσθηκαν σήμερα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακόμα μια σημαντική επέτειος, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας.

  Το ERASMUS (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) έχει αναγνωριστεί ως το σημαντικότερο και το πιο επιτυχημένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει θέσει τη βάση για την ανάπτυξη της κινητικότητας φοιτητών (αρχικά) αλλά και καθηγητών και προσωπικού μέσω της συνεργασίας μεταξύ των Ιδρυμάτων της Ευρώπης.

  Το πρόγραμμα - το οποίο απευθυνόταν μόνο σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 1987, και έντεκα μόλις χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν σ’ αυτό (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

  Έκτοτε οι συμμετέχουσες χώρες έχουν φτάσει τις 33 και οι δράσεις του προγράμματος έχουν επεκταθεί και στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της σχολικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της νεολαίας και του αθλητισμού.

  Επιπλέον, μέσω του ERASMUS PLUS έχει ήδη ξεκινήσει η διεθνής κινητικότητα, δηλαδή η επέκταση της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων και με Ιδρύματα των άλλων ηπείρων μέσω διμερών συμφωνιών κινητικότητας και ανταλλαγών φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού.

  Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έλειψε από αυτή την τόσο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, και με τις ενέργειες του τότε Πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου και στη συνέχεια των δύο αείμνηστων καθηγητών Νίκου Οικονομίδη και Κώστα Ευαγγελίδη, οι οποίοι προήδρευσαν διαδοχικά της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, τέθηκαν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη και προώθηση διεθνών συνεργασιών με στόχο την συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην κύρια δράση του ERASMUS, δηλαδή την ανταλλαγή των φοιτητών.

  Στα 30 αυτά χρόνια το ΕΚΠΑ έχει υποδεχθεί σχεδόν 5.000 Ευρωπαίους φοιτητές, ενώ έχει αποστείλει περίπου 13.000 φοιτητές του σε Πανεπιστήμια όλων των Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο αριθμός των φοιτητών του ΕΚΠΑ οι οποίοι σε ετήσια βάση μετακινούνται προς τα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα παραμένει πάντα ιδιαίτερα υψηλός. Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσιοποιημένη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ιδρύματα που μετακίνησαν τους περισσότερους φοιτητές ERASMUS στην Ευρώπη το έτος 2013-2014, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησε την 41η θέση μεταξύ 2.800 περίπου συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων.

  Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 870 περίπου φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση, ενώ έχουν συναφθεί 655 διαπανεπιστημιακές συμφωνίες με 336 ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

  Στο πρόγραμμα ERASMUS συμμετέχει το 4% περίπου των Ευρωπαίων φοιτητών και αποκτούν μια πολύτιμη εμπειρία ζωής.

   

  Πηγή: Γραφείο Τύπου ΕΚΠΑ (Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών)

   

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή