Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν νέα μόρια που μπορούν να αξιοποιηθούν στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών

 • Ευρωπαϊκή καινοτομία
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν νέα μόρια που μπορούν να αξιοποιηθούν στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών

  Έλληνες ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", ανακάλυψαν δύο χημικές ενώσεις (μικρά μόρια) που έχουν διπλή δράση αναστολής των TNF και RANKL,  δύο πρωτεϊνών που είναι κύριοι στόχοι για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology, οι ερευνητές επέλεξαν τα δύο αυτά μόρια, αναπτύσσοντας μια νέα προσέγγιση εικονικού βιολογικού ελέγχου των φαρμάκων, ο οποίος μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. 

  Και τα δύο μόρια, γνωστά ως Τ23 και Τ8, αναστέλλουν τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων (Tumor Necrosis Factor - TNF), η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονής σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλές άλλες. Τα φάρμακα που αναστέλλουν τη λειτουργία του TNF θεωρούνται ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης αυτών των ασθενειών. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται πάντα όλοι οι ασθενείς στις υπάρχουσες θεραπείες και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί κατά την εξέλιξη της ασθένειας.

  Οι ερευνητές ανέπτυξαν την πλατφόρμα  βασισμένοι σε ένα συνδυασμό προηγμένων υπολογιστικών εργαλείων χημειοπληροφορικής και βιοπληροφορικής και την χρησιμοποίησαν για τον εικονικό βιολογικό έλεγχο περίπου 15.000 μικρών μορίων με άγνωστη δραστικότητα προκειμένου να αξιολογηθεί η αλληλεπίδρασή τους με τις πρωτεΐνες TNF και RANKL. Συγκεκριμένα διερευνήθηκε, με τη βοήθεια υπολογιστικών προσομοιώσεων και μοντέλων πρόβλεψης, αν και πόσο τα προτεινόμενα μόρια θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις αλληλεπιδράσεις πρωτεΐνης-πρωτεΐνης (Protein-Protein Interactions, PPIs) που οδηγούν στον τριμερισμό και την ενεργοποίηση αυτών των κρίσιμων παραγόντων.

  Με επιπλέον έρευνα, τα προτεινόμενα μόρια T23 και T8 είναι δυνατόν να "βελτιστοποιηθούν περαιτέρω για να αναπτυχθούν βελτιωμένες θεραπείες για μια σειρά φλεγμονωδών, αυτοάνοσων και οστικών παθήσεων", σημειώνει ο Καθ. Γιώργος Κόλλιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος εικονικής σάρωσης  φαρμάκων  που προτείνεται θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακάλυψη και άλλων αναστολέων του TNF και θα μπορούσε να τροποποιηθεί για την αναζήτηση νέων πιθανών θεραπειών και σε άλλες ασθένειες.

   

  Περισσότερα: www.ekt.gr/el/news/21027

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή