Μείωση των χρόνων αναμονής στα ΚΤΕΛ με την επανασχεδίαση δρομολογίων μέσω του προγράμματος LIFE GreenYourMove

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Μείωση των χρόνων αναμονής στα ΚΤΕΛ με την επανασχεδίαση δρομολογίων μέσω του προγράμματος LIFE GreenYourMove

  Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με έναν εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, περιλαμβάνει το δίκτυο 3 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία) και έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων ενώ στα πλαίσια δημιουργίας του αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

  Το πρόβλημα του επανασχεδιασμού των ωρολογίων προγραμμάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς σχετίζεται με την προσαρμογή του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων. Στόχος του σωστού σχεδιασμού ωρολογίων προγραμμάτων είναι η δημιουργία προγραμμάτων στα οποία οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις λεωφορείων και τρένων θα είναι όσο το δυνατόν πιο συγχρονισμένες μεταξύ τους με γνώμονα το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών που περιμένουν μια ανταπόκριση να περιμένουν το ελάχιστο κατά μέσο χρόνο.

  Στα πλαίσια του έργου LIFE GreenYourMove, επιλύθηκε το πρόβλημα επανασχεδιασμού των ωρολογίων προγραμμάτων για το Ελληνικό, το Τσέχικο και το Σλοβακικό δίκτυο μεταφορών, προσαρμόζοντας τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες αυτών των δρομολογίων να περνούν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο στους ενδιάμεσους σταθμούς, όταν πρέπει να πάρουν περισσότερα από ένα μέσα. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης των δικτύων είναι ένα προτεινόμενο πλάνο που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες τους.

  Εφαρμόζοντας μέρος από τις προτεινόμενες αλλαγές, το ελληνικό δίκτυο υπεραστικών λεωφορείων και τρένων πέτυχε μία μείωση της τάξης του 4.91% στον χρόνο αναμονής του.

  Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον - LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή