Βελτιωμένες οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ επισημαίνει πρόσφατη έκθεση

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Βελτιωμένες οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ επισημαίνει πρόσφατη έκθεση

  Η δραστηριότητα και η επίδοση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/2019 (Annual Report on European SMEs 2018/2019), η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η έκδοση εστιάζεται στα αποτελέσματα που αφορούν στην έρευνα & ανάπτυξη και την καινοτομία των ευρωπαϊκών ΜμΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, για πρώτη φορά μετά το 2008, ο τομέας των ΜμΕ σε όλες τις χώρες της ΕΕ αναπτύσσεται και παρουσιάζει αυξημένους δείκτες όσον αφορά την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία. H έκθεση παρέχει μια συνοπτική εικόνα του μεγέθους, της δομής και της σημασίας των ΜμΕ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με στοιχεία για τις παρελθούσες και μελλοντικές επιδόσεις των ΜμΕ από το 2008. Η έκθεση επικεντρώνεται στις ΜμΕ, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα (non-financial business sector, NFBS).

  Οι τρεις βασικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, είναι ο αριθμός των ΜμΕ, τα επίπεδα απασχόλησης και η προστιθέμενη αξία (που ορίζεται ως το ακαθάριστο εισόδημα από λειτουργικές δραστηριότητες, αφού αφαιρεθούν οι λειτουργικές επιδοτήσεις και οι έμμεσοι φόροι).

  Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2016-2018 χάρη στη συνεισφορά των ΜμΕ, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

  Μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ είναι τα ακόλουθα:

  • Οι ΜμΕ έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας (60%) της ευρωπαϊκής οικονομίας (NFBS) (2016-2018). Συγκεκριμένα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παράγουν το 28,5% αυτής της αύξησης, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παράγουν το 16,9% και 14,1% αντίστοιχα.
  • Η μεγαλύτερη αύξηση στην προστιθέμενη αξία και την απασχόληση στις ευρωπαϊκές ΜμΕ οφείλεται στις βιομηχανίες χαμηλής έντασης γνώσης.
  • Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει βελτιωθεί, κυρίως λόγω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας. Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ ήταν σημαντικά καλύτερες από τις αντίστοιχες των ιαπωνικών και αμερικανικών ΜμΕ, όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τον αριθμό επιχειρήσεων

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με βάση στοιχεία της ΕΕ (Small Business Act - fact sheet), οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 63,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 56,4%, ενώ ευθύνονται για το 87,9% της ελληνικής απασχόλησης, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 66,6%. Σε κάθε ελληνική ΜμΕ αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 2,6 εργαζόμενοι, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο για τη μέση ευρωπαϊκή ΜμΕ (3,9 εργαζόμενοι).

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή