Η Πινακοθήκη Αβέρωφ τώρα στο SearchCulture.gr

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Η Πινακοθήκη Αβέρωφ τώρα στο SearchCulture.gr

  Μια μικρή αλλά ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή, η συλλογή νεοελληνικής τέχνης της Πινακοθήκης Αβέρωφ έχει πλέον ενταχθεί στη συλλογή του SearchCulture.gr, τη διαδικτυακή πύλη αναζήτησης πολιτιστικού περιεχομένου που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Οι φορείς που συμμετέχουν στην πύλη αναζήτησης ανέρχονται πλέον στους 63, από τους οποίους οι 9 είναι Μουσεία και Πινακοθήκες.

  Η συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ αποτυπώνει τις κυριότερες τάσεις της νεοελληνικής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, μέσα από 100 αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι ο Γύζης, ο Βολανάκης, ο Ιακωβίδης, ο Παρθένης και άλλοι. Τα έργα της συλλογής φωτίζουν μια ιδιαίτερη περίοδο της νεοελληνικής ζωγραφικής, μια ανήσυχη εποχή αναζήτησης ταυτότητας της ελληνικής τέχνης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σχέση της με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κέντρα.

   

  Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα έργα της συλλογής είναι «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Λύτρα, το οποίο ζωγράφισε ο καλλιτέχνης βασισμένος στις διηγήσεις του Κανάρη, ο οποίος συχνά τον επισκεπτόταν στο εργαστήριό του. Τέλος, η συλλογή περιλαμβάνει και έργα των τελευταίων 30-40 ετών, εικαστικών όπως είναι ο Αλέκος Φασιανός, η Όπυ Ζούνη και ο Σκούρτης με τις εγκαταστάσεις του.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή