Ευρωπαϊκή διάκριση στο ΕΜΠ για την αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας

 • Ειδήσεις
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Ευρωπαϊκή διάκριση στο ΕΜΠ για την αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας

  Ευρωπαϊκή διάκριση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ για την αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας Τα Βραβεία της Europa Nostra στην Ελλάδα και οι δύο Διακρίσεις του ΕΜΠ:

  Το Γεφύρι Πλάκας και η Διδακτορική Έρευνα της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσε τους νικητές για το 2021 των Βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, το έπαθλο της ΕΝ για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Creative Europe.

  Φέτος, η κορυφαία διάκριση στον τομέα της κληρονομιάς απονέμεται σε 24 παραδείγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ένα από τα εννιά ευρωπαϊκά βραβεία στην Κατηγορία Συντήρησης απονέμεται στην Ελλάδα για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας. Το ένα από τα τρία βραβεία στην Κατηγορία Έρευνας απονέμεται σε διδακτορική έρευνα που έγινε σε συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και του TU-Delft. «Το βραβείο στην Κατηγορία Συντήρησης είναι ιδιαίτερα τιμητικό και αποτελεί σημαντική διάκριση, όχι μόνο για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και όλους τους άλλους φορείς που δούλεψαν σκληρά και συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό εφικτό – Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Ηπείρου» τονίζει η ανακοίνωση του ΕΜΠ. Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στέκει και πάλι πάνω από τα νερά του Άραχθου.

  Το εμβληματικό μνημείο των Τζουμέρκων που είχε καταστραφεί από έντονες βροχοπτώσεις την 1η Φεβρουαρίου του 2015, χτίστηκε ξανά, με την ίδια παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας. Η κατά το δυνατόν πιστή αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτέλεσε ένα σύνθετο και απαιτητικό τεχνικό εγχείρημα και συγχρόνως μια μεγάλη πρόκληση, αναφέρεται στο Foititikanea.gr  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή