Νέο ευρωπαϊκό έργο για την αξιοποίηση των Exascale υπερ-υπολογιστικών συστημάτων με ελληνική συμμετοχή

 • Ευρωπαϊκή καινοτομία
 • Σχολιάστε πρώτοι!
 • Νέο ευρωπαϊκό έργο για την αξιοποίηση των Exascale υπερ-υπολογιστικών συστημάτων με ελληνική συμμετοχή

  Σημαντικό ρόλο σε νέες εξελίξεις, σε τομείς όπως η φυσική, η ενέργεια και η επιστήμη των υλικών, έχουν πλέον οι απαιτητικές προσομοιώσεις που υλοποιούνται σε υπερυπολογιστικά συστήματα με χιλιάδες επεξεργαστικούς πυρήνες. Το νέο ευρωπαϊκό έργο EXA2PRO: Enhancing Programmability and boosting Performance Portability for Exascale Computing Systems σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα προγραμματιστικό περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη εφαρμογών σε Exascale υπερ-υπολογιστικά συστήματα, τα οποία αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 5 έτη.

  Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται εργαλεία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που συναντούν οι προγραμματιστές εφαρμογών σε υπερ-υπολογιστικά συστήματα: Η ολοένα αυξανόμενη ετερογένεια σε επίπεδο συστήματος, λόγω της ευρείας χρήσης εξειδικευμένων επιταχυντών, π.χ. μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPUs), επαναδιαμορφούμενων αρχιτεκτονικών (FPGAs), η αντιμετώπιση και διαχείριση μόνιμων ή παροδικών σφαλμάτων, η ποιότητα του πηγαίου των εφαρμογών που αναπτύσσονται στα συστήματα αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τους προγραμματιστές εφαρμογών, καθώς πραγματοποιείται η μετάβαση προς τα Exascale υπερ-υπολογιστικά συστήματα.

  Οι εφαρμογές που θα κάνουν χρήση του προγραμματιστικού περιβάλλοντας στο πλαίσιο του EXA2PRO και θα υλοποιηθούν στο υπερ-υπολογιστικό κέντρο Jülich, προέρχονται από τον χώρο της φυσικής υψηλών ενεργειών (LQCD), της επιστήμης υλικών (KKRnano και CO2 capture), καθώς και της ενέργειας (Metalwalls). Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην επιστημονική κοινότητα και στη βιομηχανία.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

  Προσθήκη σχολίου

  0 σχόλια

  Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  επιστροφή στην κορυφή