Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Στο έργο «Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπορίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου», με κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634 και ακρωνύμιο ELIADA μελετάμε την αντιμετώπιση των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια του γλοιοσπορίου και επηρεάζουν την ποι

Επικαιρότητα

Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Στο έργο «Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπορίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου», με κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634 και ακρωνύμιο ELIADA μελετάμε την αντιμετώπιση των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια του γλοιοσπορίου και επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, καθώς και την πιθανή αλληλεπίδραση αυτών με την προσβολή από το δάκο της ελιάς. Σε συνέχεια της οριοθέτησης του δικτύου πειραματικών αγρών (ελαιώνες) για την παρακολούθηση του πληθυσμού του γλοιοσπορίου και του δάκου της ελιάς στην περιοχή της Λακωνίας πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δειγματοληψίες νεκρών ανθέων και βλαστών που εμφάνιζαν κάποιο έλκος από τους προαναφερθέντες αγρούς/ελαιώνες. Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν από κάθε πειραματικό αγρό 50 άνθη και 50 βλαστοί, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μεταφέρθηκαν με φορητό ψυγείο στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακολούθως, έγινε προσπάθεια απομόνωσης των αιτιών που προκάλεσαν τις προαναφερθέντες ζημίες στα συλλεχθέντα άνθη και τους βλαστούς, αντιστοίχως

Παράλληλα με τις δειγματοληψίες ανθέων και βλαστών σε κάθε πειραματικό αγρό έγινε τοποθέτηση/ανάρτηση παγίδων τύπου McPhail για την παρακολούθηση της πορείας του πληθυσμού του δάκου της ελιάς, Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae). Στις παγίδες αυτές προστέθηκε το κατάλληλο τροφικό ελκυστικό για την προσέλκυση των ενηλίκων του δάκου της ελιάς. Η παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση για να εξάγει η ερευνητική ομάδα τα πορίσματά της.

Το έργο υλοποιείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας με συντονιστή τον  κ. Νικόλαο Προκοβάκη, από την AVMap GIS ΑΕ με τον Δρ. Ανδρέα Βασιλόπουλο και από τη BASF με τον κ. Δημήτρη Σέρβη.  Σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή της ερευνητικής μεθοδολογίας στο έργο θα έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) και του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ https://eliadaolive.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.

 

Πανελλαδικές 2022: Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς σήμερα μετά τις 13.00, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

 Διευκρινίζεται, ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Πώς θα ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί.

Τέλος, θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα Ειδικά Μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Η απόφαση Μητσοτάκη για τον νόμο για τα ΑΕΙ, η γκρίνια στην ΕΕ για τους Έλληνες εφοπλιστές και η ατυχία του Ανδρουλάκη

Ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος σχετικά με τον νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Παρά το γεγονός ότι «του την έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι» γύρω του για να το καθυστερήσει, αυτός, απ’ ό,τι μαθαίνω, δηλώνει σε συνεργάτες του ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Οπότε, δυο τινά συμβαίνουν:

Α) Μπορεί τελικά να μην έχει όντως τις πρόωρες εκλογές στο νου του και όταν μιλάει για Απρίλιο – Μάιο του 2023 να το εννοεί.

 

Β) Μπορεί από την άλλη οι διορθώσεις που θα δεχθεί να γίνουν σε βασικές προβλέψεις του νόμου να είναι σημαντικές κι έτσι να μην υπάρχουν ή έστω να μειωθούν πολύ, οι λόγοι αντίδρασης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

*** Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θεωρεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση προμετωπίδα του μεταρρυθμιστικού του έργου και θα επιμείνει σ’ αυτή, στρογγυλοποιημένη ή όχι, μέχρι τέλους.

 

*** Επιμένουμε πάντως ότι το πιθανότερο είναι ότι ακόμα κι έτσι, η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα κάνει την εμφάνιση της το φθινόπωρο στα ΑΕΙ. Γιατί αν έχει σκοπό να πάει σε εκλογές το ίδιο διάστημα, το τελευταίο πράγμα που θα θέλει θα είναι οι φοιτητές στους δρόμους…

*** Είναι απίστευτο το πόσο ροκανίζουν στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο την πρωτιά της Ελλάδας στις θάλασσες. Και πόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι εποφθαλμιούν τους Έλληνες εφοπλιστές, θέλοντας προφανώς να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». Γιατί το λέμε αυτό;

 

*** Δεν υπάρχει Σύνοδος ή έστω άτυπη συνάντηση της ΕΕ τον τελευταίο καιρό που να μην αναφέρεται το «κακό» που προκαλείται στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από το γεγονός ότι – κυρίως – ελληνόκτητα βαπόρια εξακολουθούν να μεταφέρουν ρωσικό αργό σε Ινδία και Κίνα. Η μόνιμη επωδός είναι ότι «κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό»

*** Προφανώς, θα προτιμούσαν οι μεταφορές να γίνονται με γερμανόκτητα βαπόρια, ας πούμε, έτσι, ως…τυχαίο παράδειγμα. Γιατί, σ’ αυτή την περίπτωση, το κακό θα ήταν ασφαλώς μικρότερο. Ενώ τώρα με τα ελληνόκτητα, είναι μεγάλο.

*** Ας όψεται ο κορονοϊός. Αυτό πρέπει να σκέφτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει μια – δυο κρίσιμες πρωτοβουλίες που ετοίμαζε εδώ και καιρό γι’ αυτό το διάστημα να αναβάλλονται, επειδή ασθένησε. Σημειώστε:

1. Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έγινε τελικά η ημερίδα του κόμματος για τους αγρότες στη Λάρισα. Εκεί, θα παρουσιαζόταν το αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απαντούσε σε ερωτήματα αγροτών, σχετικά με το περιεχόμενο του. Αυτό, πάει γι’ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αν αναρρώσει γρήγορα.

2. Προχθές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στις επεκτατικές βλέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα των ευρωσοσιαλιστών. Ούτε εκεί πήγε. Η ειρωνεία είναι ότι πήγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

*** Συμπέρασμα; Αυτές, δεν είναι ασφαλώς οι καλύτερες μέρες για το Νίκο.

*** Είναι ιδέα μου ή οι Γερμανοί ροκανίζουν την καρέκλα της Κριστίν Λαγκάρντ; Μια ματιά αν ρίξει κανείς σε δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που την «αναδεικνύουν» σε φαβορί για να αναλάβει τη θέση της πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, θα το καταλάβει.

*** Στο μεταξύ, τέτοιο σενάριο στην πραγματικότητα, δεν έπαιξε και δεν παίζει στο Παρίσι. Αλλά ούτε και η Λαγκάρντ έχει καμία διάθεση να παρατήσει τη Φρανκφούρτη. Οπότε στο Βερολίνο θα μείνουν με την όρεξη…

 

powergame.gr

 

Οι διδάσκοντες του ΠΑΔΑ για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (15/06/2022)

Η Γ.Σ του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφασίζει ομόφωνα να απορρίψει στο σύνολό του το σ/ν «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», επειδή όχι μόνο δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, δεν ενισχύει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα των διδασκόντων-ερευνητών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, αλλά δημιουργεί δυσμενέστατες συνθήκες για τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα τους.

Συγκεκριμένα:

• Αντί να ενισχύει, υπονομεύει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και δεν επιλύει τα κρίσιμα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, της κρατικής χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων από μέλη Δ.Ε.Π., εργαστηριακό/τεχνικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.

• Εισάγει τη δυνατότητα προγραμμάτων σπουδών νέου τύπου (3ετή, μεικτά, ελάσσονα) που καταργούν στην πράξη τις επιστημονικές πειθαρχίες και συντελούν στην απουσία επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενδυναμώνει τη ρευστοποίηση κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξατομίκευση του προγράμματος σπουδών και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της στο μορφωτικό επίπεδο των νέων.

• Δημιουργεί ένα μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή μη επιστημόνων και μη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ξένο στην ελληνική πραγματικότητα, το οποίο ευτελίζει ακόμη και στοιχειώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας.

• Καταργείται η αυτοτελής λειτουργία των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.), απαγορεύοντας στην πράξη τη δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές.

• Προσβάλλεται η εργασιακή ειρήνη και η αξιοπρέπεια μελών Δ.Ε.Π. αφαιρώντας τη δυνατότητα εξέλιξης και τις ιδιότητες του διδάσκοντα και του ερευνητή από τους Λέκτορες, καταργώντας το δικαίωμα μονιμοποίησης από τους Επίκουρους Καθηγητές και εισάγοντας νέες αγοραίες προϋποθέσεις εκλογής για όλες τις βαθμίδες.

• Εισάγει νέο πειθαρχικό πλαίσιο, με τιμωρητικό χαρακτήρα, για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (μέλη Δ.Ε.Π., εργαζόμενοι, φοιτητές) και γενικεύει την αστυνομοκρατία.

• Αναδεικνύει, με απόδοση υπέρμετρης αξίας, πρακτικές όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά και η έρευνα για εταιρίες τεχνοβλαστών (spinoff), τα οποία αποτελούν ένα περαιτέρω βήμα για την εμπορευματοποίηση της γνώσης.

• Εν τέλει, είναι αντικοινωνικό, διότι, αντί να ενισχύει την ανάγκη σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την κοινωνία, τα συνδέει με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Γ.Σ. Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ομόφωνα ζητά:

• Απόσυρση του σ/ν και ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

• Διαβούλευση των συλλογικών οργάνων (Συνελεύσεις Τμημάτων, Σύγκλητος) και υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος.

Καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό τους συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και σε δυναμικές κινητοποιήσεις με άλλα Α.Ε.Ι. και συλλογικούς φορείς.

esos.gr

Θεσμοθετούνται τριετή τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο, στα εν λόγω προγράμματα σπουδών προβλέπεται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών συνολικής διάρκειας έξι μηνών, που αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες

Τη θεσμοθέτηση τριετών Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας θα μπορούν να οργανώνουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προσανατολισμού   εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με κύριο στόχο την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη συστηματικών μεθοδολογιών με επαγγελματικό προσανατολισμό.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου μπορούν κατ’ εξαίρεση να έχουν διάρκεια επτά ακαδημαϊκών εξαμήνων και οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε 210 πιστωτικές μονάδες. Επιπλέον, στα εν λόγω προγράμματα σπουδών προβλέπεται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών συνολικής διάρκειας έξι μηνών, που αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών οδηγεί στην απονομή πτυχίου πανεπιστημίου.

Παράλληλα θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο αναπτυξιακού σχέδιο με στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την καλύτερη ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων της κάθε Σχολής και των τμημάτων.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα επικαιροποιείται ετησίως και θα συντάσσεται με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής, κατόπιν εισήγησης των Συνελεύσεων των Τμημάτων και θα υποβάλλεται προς έγκριση στο Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. το  αργότερο έως το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα περιλαμβάνει τις δράσεις που προτείνονται, τη στοχοθεσία της  Σχολής, των Τμημάτων,  των  ερευνητικών δομών της αλλά και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν.

 


 Πηγή: skai.gr

«Όχι» από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ στο νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων

«Εκλογή του πρύτανη των ΑΕΙ από μια ισχυρή και διευρυμένη εκλογική βάση» και Συμβούλια Διοίκησης με «στρατηγικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα τα οποία να συμβάλλουν στην αναζήτηση πόρων και στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων» ζητάει η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας.

Μετά από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών τα μέλη της Συγκλήτου εξέδωσαν κατά πλειοψηφία απόφαση με την οποία εκφράζουν την διαφωνία τους με το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ και σχολιάζουν δηκτικά το περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαν στην διάθεση τους από το υπουργείο Παιδείας για να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν.

Το ψήφισμα

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα τους αναφέρουν τα παρακάτω:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ύστερα από εκτενείς συζητήσεις επί του κατατεθέντος στη διαβούλευση νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημίων, επεσήμανε, κατά πλειοψηφία, τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα των πανεπιστημίων.

Στα θετικά σημεία συμπεριλαμβάνονται: η δυνατότητα των πανεπιστημίων να σχεδιάζουν και να ιδρύουν νέα ή/και ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών χωρίς τον έλεγχο του Υπουργείου, η δυνατότητα για εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των σπουδών, η δυνατότητα για εσωτερική κινητικότητα φοιτητών (ένα είδος εθνικού Erasmus), η δυνατότητα για ευέλικτες και διεπιστημονικές σπουδές, η σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με τον παραγωγικό κόσμο, η βελτίωση των διαδικασιών, ώστε να καθίσταται πιο γρήγορη και αποτελεσματική η διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων».

Η Σύνοδος επισημαίνει, κατά πλειοψηφία «το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, τα ζητήματα ουσιαστικών διαφωνιών όπως για παράδειγμα τις διαδικασίες κατάργησης, συγχώνευσης και αλλαγής έδρας εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και τεχνικών ασαφειών σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία, μέσω των επιτροπών επεξεργασίας (με συντονισμό από τους αντιπρυτάνεις του προεδρείου), θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με παρατηρήσεις επί των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Παράλληλα, η Σύνοδος Πρυτάνεων διατυπώνει «έντονο προβληματισμό για το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης με την απ’ ευθείας εκλογή των οργάνων διοίκησης από το σύνολο των μελών ΔΕΠ (και άλλων κατηγοριών προσωπικού παλαιότερα)».

Οι βασικές θέσεις επί του συστήματος διοίκησης των ΑΕΙ όπως περιγράφονται στο κείμενο είναι οι παρακάτω:

1. Ίδρυση και αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης

Η Σύνοδος εκφράζει καταρχήν επιφυλάξεις ως προς την ίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ), καθώς οι αρμοδιότητές τους δεν συνάδουν με τον μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, συσσωρεύουν μεγάλη δύναμη στη λήψη αποφάσεων, ενώ δεν διαχέεται η εξουσία σε ευρύτερα συλλογικά όργανα (Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητος), χωρίς να υπάρχει πρόνοια για θεσμικά αντίβαρα.

Τα εξωτερικά μέλη του ΣΔ θα βρεθούν, εκ των πραγμάτων, σε δυσχερέστατη θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων και αναπόφευκτα δεν θα αφιερώνουν χρόνο στην κατανόηση των προβλημάτων με αποτέλεσμα να απωλέσουν κάθε ενδιαφέρον στη συμμετοχή τους. Αυτό έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό και η εμπειρία με τα Συμβούλια Ιδρύματος παλαιότερα.

Τα ΣΔ θα πρέπει να έχουν στρατηγικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, και να συμβάλλουν στην αναζήτηση πόρων και στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων.

2. Πρύτανης

Το κύρος και η ισχύς του Πρύτανη, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια, πρέπει να προέλθει από την εντολή μιας ισχυρής και διευρυμένης εκλογικής βάσης, όπως έχει ήδη αποφασιστεί νομοθετικά με τον σχετικό νόμο 4692/2020 (της ίδιας κυβέρνησης). Αντίθετα, ένας Πρύτανης που θα επιλέγεται από ένα 11μελές σώμα, στο οποίο μάλιστα θα είναι μέλος του, δεν θα διαθέτει τη νομιμοποίηση και κύρος μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η δυνατότητα διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής πρύτανη αυξάνει, καθώς στην πράξη τα τέσσερα (4) εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών. Υπάρχει η πιθανότητα να επιλεγεί ως πρύτανης εσωτερικό μέλος του ΣΔ που στη ψηφοφορία για εκλογή μελών του ΣΔ συγκέντρωσε ένα πολύ μικρό αριθμό ψήφων.

Ο Πρύτανης συγκεντρώνει υπερεξουσίες, καθώς εκτός από Πρύτανης με αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσία είναι ακόμη προεδρεύων της Συγκλήτου, Πρόεδρος του ΣΔ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Πρόεδρος του ΚΕΔΙΒΙΜ και Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας. Η σημαντικότερη, όμως, αντίφαση είναι ότι ο Πρύτανης, ως Πρόεδρος του ΣΔ, καθίσταται ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος.

3. Σύγκλητος

Απονευρώνεται τελείως ο ρόλος της Συγκλήτου, καθώς θα ασχολείται αποκλειστικά με ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και ακόμη σε πολλά από αυτά, το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι αυτό που θα έχει τον αποφασιστικό λόγο. Το αμέριστο ενδιαφέρον των μελών της Συγκλήτου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων τεκμαίρεται από την καθημερινή παρουσία τους στον ακαδημαϊκό τους χώρο και την αλληλεπίδραση με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

4. Αντιπρυτάνεις

Οι Αντιπρυτάνεις υποβαθμίζονται σε απλά εκτελεστικά όργανα, καθώς ούτε εκλέγονται, ούτε αποτελούν μέλη συλλογικών οργάνων, όπως με το υφιστάμενο καθεστώς (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο).

Εγείρονται πολλά ερωτηματικά κατά πόσον θα είναι διατεθειμένοι να χειρίζονται ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς να συμμετέχουν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αδυναμία εξεύρεσης Αντιπρυτάνεων σε μικρά πανεπιστήμια.

5. Κοσμήτορες

Ο θεσμός του Κοσμήτορα λειτουργεί πολύ καλά κάτω από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάρχει λόγος για να διορίζονται/επιλέγονται οι Κοσμήτορες από τα ΣΔ.

Θα πρέπει να παραμείνει η εκλογή των Κοσμητόρων από τη βάση. Σε Πανεπιστήμια που έχουν μονοτμηματικές σχολές, ο ρόλος του Κοσμήτορα και του Προέδρου Τμήματος συμπίπτουν και ως εκ τούτου στα ιδρύματα αυτά δεν θα υφίσταται εκλεγμένο όργανο διοίκησης. Επιπλέον ο διορισμός των Κοσμητόρων σημαίνει ότι το 1/3 περίπου των μελών της Συγκλήτου θα είναι διορισμένα.

Στη βάση των παραπάνω, η Σύνοδος Πρυτάνεων «προτείνει, κατά πλειοψηφία, να δοθεί εύλογος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να υπάρξει αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, η Σύνοδος ζητά την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των θετικών στοιχείων του νομοσχεδίου».

in.gr

Συγκεντρώσεις στις πύλες των ιδρυμάτων στην «πρεμιέρα» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία συγκεντρώνονται φοιτητές από το πρωί στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προκειμένου να μην επιτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών που από σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι θα πιάσουν δουλειά μέσα στα campus.

Συγκεντρώσεις αυτή των ώρα γίνονται στις πύλες σε Πολυτεχνιούπολη, Πανεπιστήμιουπολη και ΟΠΑ. Μαζί με τους φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που συμμετέχουν με στάση εργασίας στις κινητοποιήσεις όπως και καθηγητές.

Όπως έχουν διαμηνύσει θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία θα μπει το ειδικό αυτό σώμα, προκειμένου, όπως λένε, να καταργηθεί στην πράξη, ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους στον νέο νόμο – πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ανδρέας Βασιλόπουλος: «Καλή σας επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις»

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Επικεφαλής της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» Ανδρέας Βασιλόπουλος, εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους σας. Οι εξετάσεις που δίνετε για την εισαγωγή σας στην ανώτατη εκπαίδευση, ειδικά μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώσατε τα περασμένα χρόνια κατά την προετοιμασία σας, αποτελούν έναν σταθμό στη ζωή σας. Όχι γιατί καθορίζουν το μέλλον σας, αλλά γιατί ανεξαρτήτως αποτελέσματος σηματοδοτούν τη μετάβασή σας στη μετα-σχολική εποχή. Ο βαθμός της επιτυχίας θα κριθεί από την προετοιμασία που έγινε το περασμένο διάστημα και όχι από την πολύωρη μελέτη παραμονή του κάθε μαθήματος. Με ηρεμία λοιπόν και καθαρό μυαλό προχωράμε δυνατά. Εμείς είμαστε δίπλα σας και τώρα και την επόμενη μέρα για να βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστείτε.»

Project OliveFeed – Πρώτες δειγματοληψίες

Αντικείμενο και στόχος του Έργου OliveFeed είναι αφενός η ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών εκχύλισης και απομόνωσης για την επεξεργασία και αξιοποίηση των παραπροϊόντων και αποβλήτων της ελαιουργίας, και αφετέρου η χρήση των παραχθέντων βιοδραστικών εκχυλισμάτων αλλά και των επεξεργασμένων φύλλων ελιάς για την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών ζωοτροφών, με σκοπό την βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων πτηνών και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων (αυγά και κρέας). 

Κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του έργου επικεντρωθήκαμε κυρίως στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων και μεθοδολογιών: συλλογής και κατηγοριοποίησης δειγμάτων από τους Φορείς ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και AVMap GIS Α.Ε., παραγωγής και ανάλυσης εκχυλισμάτων από τους Φορείς Τμήμα ΦαρμακευτικήςΤομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ και Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, αποτίμησης της βιολογικής δράσης των παραχθέντων εκχυλισμάτων από τον Φορέα Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενσωμάτωσης των βιοδραστικών εκχυλισμάτων ελιάς σε ζωοτροφές για αυγοπαραγωγές όρνιθες και κρεοπαραγωγά ορνίθια από τον Φορέα ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. Συνολικά συλλέχθηκαν για να μελετηθούν 117 δείγμα παραπροϊόντων και αποβλήτων της ελαιουργίας και συγκεκριμέναː

 • 24 δείγματα υγρών αποβλήτων από ελαιοδιαχωριστήρα διφασικών ελαιοτριβείων
 • 60 δείγματα φύλλων ελιάς αποξηραμένα στους 70 και 140 oC
 • 33 δείγματα ελαιοπυρήνα από διφασικά ελαιοτριβεία αποξηραμένα στους 70 και 140 oC

Τα συλλεγμένα δείγματα ελέγχθηκαν ως προς τα ποιοτικά μακροσκοπικά τους χαρακτηριστικά (χρώμα/οσμή, προσμίξεις με άλλα συστατικά, το περιεχόμενό τους σε υγρασία για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της ξήρανσης/των συνθηκών μεταφοράς προς τα δυο Εργαστήρια) και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκχύλισης και η χημική τους ανάλυση. Για όλες τις παραπάνω πειραματικές διεργασίες τα δυο Εργαστήρια (Φαρμακευτική/ ΕΚΠΑ, και Εργ. Χημείας/ ΑΠΘ) βρίσκονται σε στενή συνεργασία. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναμένεται να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το περιεχόμενο σε βιοδραστικά συστατικά των επιμέρους αποβλήτων, τη διαχείρισή τους, αλλά και την επιλογή των καταλληλότερων εξ αυτών για την παραγωγή των υπό μελέτη εκχυλισμάτων. Τα παραχθέντα εκχυλίσματα εφόσον ελεγχθούν κι ως προς τη βιοδραστικότητά τους θα αξιοποιηθούν για την παρασκευή των βιολειτουργικών ζωοτροφών που θα χορηγηθούν σε αυγοπαραγωγές όρνιθες και κρεοπαραγωγά ορνίθια σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος.

Τέλος, οι μεθοδολογίες και τα πρωτόκολλα που αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν σε έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων παραπροϊόντων και αποβλήτων της ελαιουργίας κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν στην πρώτη ενδιάμεση έκθεση του Έργου OliveFeed που θα κατατεθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.
 Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ https://olivefeed.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.

Πρωθυπουργός: Τα ΑΕΙ να νοικιάζουν δωμάτια σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο

Θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη  συνάντησή του  στο Μέγαρο Μαξίμου, με  ομάδα   φοιτητών  και νεαρών  εργαζομένων  σε εταιρείες τεχνολογίας.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στους φοιτητ’ες την ακόλουθη πρόταση για τη φοιτητική στέγη:

 • Φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.
 • Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε.
 • Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

Τα πανεπιστήμια δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ, είπε τα εξής:

Στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε πολλές νησίδες αριστείας, αλλά υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα: ότι τα πανεπιστήμια δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται σε ένα κόσμο που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα.
Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει καταρχήν μέσα από τα ίδια τα πανεπιστήμια, μέσα από τις ηγεσίες τους, μέσα από τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις επιλογές τους. Μέσα από το σπάσιμο στεγανών που έβλεπαν στο παρελθόν ότι τα πανεπιστήμια και η αγορά είναι δυο έννοιες τελείως ασύμβατες.
Ίσως η δική σας γενιά δεν τα θυμάται αυτά, αλλά το «έξω οι επιχειρήσεις από τα πανεπιστήμια» ήταν ο κανόνας. Αυτό αρχίζει και αλλάζει. Αλλάζει με την ταχύτητα που θέλουμε; Όχι, θέλω να είμαι ειλικρινής.

Το Σχέδιο Νόμου

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τα  ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός τόνισε:

Πιστεύω ότι όταν δείτε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,   θα δείτε αρκετές καινοτόμες νέες ιδέες που πηγαίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Για το νέο  ακαδημαϊκό  χάρτη   ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλος ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας χρειάζεται πάλι δουλειά, επαναξιολόγηση. Διότι είναι λάθος για τη νέα γενιά, για τη γενιά που έρχεται και μετά από εσάς, να παράγουμε άνεργους πτυχιούχους.

Και νομίζω για αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία και η αξιολόγηση του κάθε Τμήματος, του κάθε Προγράμματος Σπουδών. Ναι, έχει σημασία και η βάση εισαγωγής την οποία επιβάλαμε για την οποία ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και με πολιτικό κόστος, αλλά το κάναμε γιατί ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένας εξορθολογισμός και να μην επιτρέπουμε σε τμήματα τα οποία υπολειτουργούσαν και παρήγαγαν τελικά με πολύ κόπο -αν τελείωναν οι φοιτητές- άνεργους πτυχιούχους, να επαναξιολογήσουμε το ρόλο τους και τη σημασία τους.
Και βέβαια με τη σειρά μας να επενδύσουμε σε νέες δεξιότητες για τις οποίες γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Και αυτό βέβαια αφορά τα πανεπιστήμια αυτά καθ΄ αυτά.

brain drain

Απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το brain drain, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συνολικά καλές δουλειές, καλές απολαβές και ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο να εργάζεται κανείς αλλά και να ζει. Και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν». Και συμπλήρωσε: «Πάνω από όλα στέκομαι στην πίστη ότι τελικά η χώρα θα πάει καλά, άρα αξίζει τον κόπο να αφήσω μια καλή «έδρα» στο εξωτερικό, να πάρω ενδεχομένως την οικογένειά μου, να γυρίσω πίσω και να ξαναχτίσω την καριέρα μου και τη ζωή μου στην Ελλάδα».

Σύνδεση  Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνει τα πανεπιστήμια να μπορούν να συνδέονται πολύ πιο εύκολα με τις επιχειρήσεις, σπάει στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς δουλειάς, της πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα».
«Νομίζω το μέλλον του πανεπιστημίου είναι στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις γιατί οι επιχειρήσεις ξέρουν τι χρειάζονται σε ό,τι αφορά το skill», είπε από την πλευρά του ο πρώην Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και εμπνευστής του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας», Ιορδάνης Λαδόπουλος.

Οι νέοι «πρωταγωνιστές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όραμά του για την επόμενη τετραετία θα είναι να ξαναγίνουν οι νέοι «πρωταγωνιστές» μέσα από πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Μίλησε για την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τους κάλεσε να συμμετέχουν στα κοινά, ώστε οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

«Νομίζω από τη φύση τους οι νέοι είναι πολύ πιο εύκολο να αμφισβητήσουν την εξουσία από το να συνταχθούν με αυτήν. Αυτό είναι κανόνας και έτσι νομίζω πρέπει να είναι. Αλίμονο αν οι νέοι δεν είναι στην πρώτη γραμμή να αλλάζουν αυτά που δεν τους αρέσουν. Αλλά, η συμμετοχή στα κοινά είναι προϋπόθεση για να μπορεί να πετύχει κανείς σε αυτήν την αλλαγή. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι νέοι να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με τα κοινά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επειδή δεν μπορεί η φωνή τους να ακουστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Και εκεί έχουμε κι εμείς μια μεγάλη ευθύνη να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε νέους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

e-sos.gr

Πανελλαδικές 2022: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής

Λίγες ημέρες απομένουν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι με στόχο να εξασφαλίσουν μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων για όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε μία σειρά τμημάτων, φέρνει ανατροπές όσο αφορά στις τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί – εκτός από τον αριθμό των εισακτέων – από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό αλλά και από την καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται πως ανεβαίνει ο πήχης για μία σειρά σχολών του μηχανογραφικού.

Αναφορικά με τις αυξομοιώσεις και την ανακατανομή των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι στόχος είναι η στήριξη σε τμήματα όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με μεγαλύτερο μερίδιο στα τμήματα όπου αυξάνονται οι θέσεις αλλά και η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σε ποια τμήματα αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Η μείωση των εισακτέων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή, αναμένεται να φέρει «αναταράξεις» στην πορεία των βάσεων.

Σε μία σειρά από σχολές μεσαίας και υψηλής ζήτησης, ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τη σύγκριση των φετινών με των περσινών εισακτέων  φαίνεται ότι σε μία σειρά τμημάτων κεντρικών ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξασφαλίζει 6.299 θέσεις (6.738 πέρυσι), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1.176 (1.246 πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.527 (1.563 πέρυσι), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2.062 (2.068 πέρυσι).

Μείωση εισακτέων καταγράφεται σε μία σειρά από τμήματα μεσαίας κυρίως ζήτησης, ενώ η εικόνα για τα υψηλόβαθμα φαίνεται πως δεν επηρεάζεται σημαντικά καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για Ιατρικές, Νομικές παραμένει αμετάβλητος.

Ωστόσο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μείωση είναι σημαντική, όπως στο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής όπου οι εισακτέοι ψαλιδίζονται σε 80 από 124 πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου καταγράφεται μείωση κατά 55 θέσεις.

Στα υπόλοιπα τμήματα του ιδρύματος υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις. 

Σημαντική μείωση στα γεωπονικά τμήματα

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους υποψηφίους που στοχεύουν στα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκαλεί η αισθητή μείωση των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που πιθανότατα να πιέσει τις βάσεις προς τα πάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, στο ερχόμενο ακαδημαϊκός θα ανοίξουν τις πύλες του μόλις 90 υποψήφιοι από 146 πέρυσι.

Αντιστοίχως, στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος οι εισακτέοι μειώνονται σε 120 από 190.

Το «ψαλίδι» στις θέσεις εισαγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερο στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού καθώς θα δεχθεί 120 φοιτητές από 270 το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Άσχημα είναι τα νέα και για όσους προσβλέπουν στην εισαγωγή στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς από τις 220 θέσεις που δέχθηκε πέρυσι, φέτος θα ανοίξει τις πύλες του σε μόλις 100 άτομα.

Μεγάλη μείωση καταγράφεται επίσης στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (-150 θέσεις), Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Οροεστιάδας (-55 θέσεις), καθώς και σε μία σειρά από καθηγητές σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το τμήμα Μαθηματικών θα δεχθεί 21 λιγότερες εισακτέους, το τμήμα Φυσικής από 189 θα πάρει 160, ενώ το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης το ψαλίδι στις σχέσεις ανέρχεται σε 20. 

Μείωση και σε τμήματα του ΕΚΠΑ

Αν και στα πρωτοκλασάτα τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Ιατρική και Νομική ο αριθμός των θέσεων παραμένει αμετάβλητος, υπάρχουν μειώσεις σε ορισμένα τμήματα.

Στο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από 100 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι, ο αριθμός πέφτει στις 70, μειωμένος κατά 33 θέσεις είναι στο τμήμα Θεολογίας ενώ 20 λιγότερες εισακτέους θα δεχθεί το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει» ξεκαθαρίζει ο πρύτανης στο ΑΠΘ

Για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου σημειώνονται επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, μίλησε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ένας χώρος που επί 34 χρόνια χρησιμοποιείτο για άλλες πράξεις, βγήκε απόφαση να γίνει βιβλιοθήκη. Αν αυτό θεωρείται τόσο κακό, τότε νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από τη λογική και πάμε στο παράλογο», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου σχολιάζοντας σήμερα Παρασκευή στο MEGA τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

«Θεωρώ ότι δε θα ξαναγίνει»

Απαντώντας στο πώς θα γίνει η φύλαξη του χώρου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι: «Έγινε μια βάρβαρη εγκληματική ενέργεια. Θεωρώ ότι δε θα ξαναγίνει. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, και άρα δημόσιο χρήμα. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει. Μιλάμε για χώρο που πρέπει να αποδοθεί στους φυσικούς χρήστες, και μια μικρή μειοψηφία προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες. Η βιβλιοθήκη θα γίνει».

Στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και πώς θα εφαρμοστεί αλλά και από πότε, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «Δεν έχω επίσημη ενημέρωση για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως γνωρίζαμε η εκπαίδευση αυτών των ομάδων θα λήξει στις 19-20 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση ως νόμος της πολιτείας θα εφαρμοστεί».

«Το θετικό είναι ότι όλο το πανεπιστήμιο στέκεται δίπλα σε αυτό το έργο για τη βιβλιοθήκη. Δεν είναι προσωπική επιλογή», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

>> Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

>> Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

>> Περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • HelloAIRIS 2020: Εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη
  HelloAIRIS 2020: Εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη 18/05/2020

  Το πρόγραμμα HelloAIRIS  είναι ένα πλήρες πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης για την Τεχνητή νοημοσύνη στην Υγεία που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το EIT Health και υλοποιείται από τους συνεργάτες του (GE Healthcare, Health & Biomedicine unit of LEITAT, Royal Institute of Technology Stockholm (KTH). 

 • Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση είναι γεγονός!
  Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση είναι γεγονός! 03/09/2019

  Η οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση για τη σχολική περίοδο 2019-2020. Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη θεματική ενότητα της κλιματικής αλλαγής. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες σχολείων από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ.

 • Μαθητές από το Λύκειο Τυχερού κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο
  Μαθητές από το Λύκειο Τυχερού κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο 04/12/2018

  Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Youth του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ασφάλεια στο διαδίκτυο SafeInternet4EU απέσπασαν οι μαθητές του Λυκείου Τυχερού του Έβρου, με την εφαρμογή "Stay Safe Online" που δημιούργησαν. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους Μαρία Σιώπη, Νεράντζη Τσεβίκς, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Νίκο Μυλωνά, Νατάσα Μακρή υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους, Στέλλας Τρυφωνίδου, αρχικά προκρίθηκε στους 9 φιναλίστ και ύστερα από ψηφοφορία του κοινού κατέκτησε την 1η θέση για την ηλεκτρονική εφαρμογή "Stay Safe Online" που σχεδίασε και ανέπτυξε.
  Η εφαρμογή "Stay Safe Online" που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, και τα γαλλικά, έχει τη μορφή ενός τύπου κουΐζ 20 ερωτήσεων που περιστρέφονται γύρω από την καθημερινή δραστηριότητα ενός νέου ατόμου στο διαδίκτυο. Ο χρήστης πρέπει να απαντήσει σύμφωνα με τη δική του συνήθη ηλεκτρονική συμπεριφορά. Η εφαρμογή πραγματεύεται τα ψεύτικα νέα, τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο, το online gaming κ.λπ.
  Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 600 σχολεία από ολόκληρη την Ευρώπη, των οποίων οι δημιουργίες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οργανισμού INSAFE. Η διάκριση του ελληνικού σχολείου συνιστά μεγάλη επιτυχία καθότι ο διαγωνισμός συγκέντρωσε πληθώρα συμμετοχών από σχολεία που είχαν στη διάθεση τους πολύ προηγμένα μέσα. O διαγωνισμός #SaferInternet4EU στοχεύει στη προώθηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της παιδείας στα μέσα, ενημερώνοντας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου.
  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 • «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη»
  «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη» 20/08/2018

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης διοργανώνει το 14ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων: «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη» με την Υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Γραφείο Ενημέρωσης για την Ελλάδα και την Συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
  Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πελαγία, στα Κύθηρα από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018 με στόχο την κατάρτιση νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας, με έμφαση τη διαχείριση και πρόληψη των καταστροφών που προκαλούνται τόσο από φυσικά φαινόμενα όσο και από την ανθρώπινη παρέμβαση.
  Απευθύνεται σε κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, απόφοιτους και τελειόφοιτους ελληνικών και αλλοδαπών ιδρυμάτων, αλλά και σε εργαζόμενους/εθελοντές σε φορείς πολιτικής προστασίας και αρμόδιες υπηρεσίες.
  Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής πατήστε εδώ καθώς και στο Facebook Event

 • Νέα σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το IMAESC
  Νέα σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το IMAESC 18/07/2018

  Περίπου 3,93 εκ. Ευρώ χρηματοδότηση για την περίοδο 2019-2023 εξασφάλισε το διεθνές διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών  Adult Education for Social Change (IMAESC), το οποίο σχεδιάστηκε και προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus με τη συμμετοχή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  Στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνει τις ακόλουθες τρεις (3) Θεματικές Ενότητες, που προσφέρονται εξ αποστάσεως:

  • Διδασκαλία εκπαίδευσης ενηλίκων σε εξ αποστάσεως περιβάλλοντα
  • Μεθοδολογία Έρευνας στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
  • Κριτικός Στοχασμός στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

  Επιπρόσθετα, το IMAESC διευρύνει περαιτέρω τη σύμπραξή του με έναν σημαντικό αριθμό (29) συνεργαζόμενων εταίρων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: το International Council for Adult Education, τα Πανεπιστήμια OISE/University of Toronto και University of British Columbia (Καναδάς), το Chulalongkorn University (Ταϊλάνδη), το University of Technology Sydney (Αυστραλία), το University of Botswana, η Glasgow Women's Library, και το State University of New York των ΗΠΑ.
  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

>> Περισσότερα